Mei 2025 | Being a Dog (Nederlands) - Learning Animals
351961
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-351961,theme-moose,eltd-cpt-2.1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-3.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
 

Mei 2025 | Being a Dog (Nederlands)

Understanding Animality

Being a Dog

Animality Study Program
Editie Nederland 2025

Het begrijpen van honden, en andere dieren, vanuit hún eigen perspectief.

Aandacht voor welzijn, cognitief leren en het ontwikkelen van de hond-mens relatie, vanuit een gelijkwaardig perspectief.

E

Een paradigma verschuiving

Being a Dog, een unieke studie betreffende dier-ethiek, ethologie en Animaliteit. En studie die breekt met de mens-gerichtheid en ruimte maakt om samen te kunnen groeien, met andere dieren vanuit gelijkwaardigheid. Een studie richting een veranderend paradigma, richting de subjectiviteit van dieren. Leren over cognitie, sociale dynamiek en de oorsprong van relatievorming tussen honden en andere dieren, inclusief de mens.

U

Uitgangspunt

De hond als subject, met eigen vragen aan de wereld, staat centraal in deze studie. Het begrijpen en leren waarborgen van een eigen beleving en hoe belangrijk de ruimte is om aan te sluiten bij iemand’s beleving. Een studie die breekt met vele mensgerichte plaatjes, onder andere het beeld waarin de eigenheid van een hond nog steeds ondergeschikt is aan het stereotype plaatje wat door de mens-cultuur heen is verweven; de hond als beste vriend van de mens, in plaats van eigenaar van een eigen wereld, een eigen leven. Vertrouwend op zijn/haar eigen belevingen en vandaar uit groeiend in relaties. Niet alleen tussen mens en hond, maar vooral ook tussen honden onderling. In een familie, om ook daar de kwaliteit van interactie te kunnen waarborgen, en zich niet te annuleren in gewenning. Het belang van een gedeelde dimensie, gedeeld avontuur, om samen te groeien in een gedeelde cultuur. Niet alleen als jonge hond, of bij een verandering, maar zijn/haar hele leven lang, ook op hoge leeftijd.

Samen groeien – buiten de mensgerichte visie. Een dimensie waarin zowel mensen als andere dieren de mogelijkheid vinden om zich uit te drukken vanuit intrinsieke motivatie, zichzelf te ontwikkelen, en om zijn/haar eigen ervaringen te beleven.

Dit vraagt om onder andere:

    • leren en kennis opdoen over de cognitie van dierlijke cognitie in het algemeen
    • begrijpen van socio-cognitieve behoeften van honden en de waarde van een stabiele context,
    • begrijpen van de intrinsieke waarde van dieren en van anti-speciesisme,
    • leren loslaten van (oude) verwachtingen en groeien naar samen beleven.

Een opleidingstraject vol nieuwe inzichten, die breken met de nog gangbare overtuigingen en gewoonten in een cultuur waarin de mens nog centraal staat en waarin dier-wetenschappen vastlopen wanneer het gaat om het dier als subject.

Persoonlijke groei is dan ook een belangrijk element in deze opleiding om ruimte te maken voor de vele baanbrekende inzichten. De functionele benadering maakt plaats voor het begrijpen van een beleving. Het gaat er niet om wat je bereikt, maar hoe je daar samen naartoe groeit.

Een ‘must’ voor iedereen die zich wil verdiepen in een veranderende, moderne en ethische benadering en beleving van samenleven met andere dieren.

P

Programma-opbouw

Het opleidingsprogramma brengt je naar de voorhoede van een evolutie in ons samen-leven met andere dieren. Praktijk en actualiteiten worden doorlopend in het programma meegenomen, mede doordat de grondleggers, Francesco en José De Giorgio – wereldwijd erkent als pioniers – zich dagelijks inzetten en bijdragen, zowel op academisch als op praktijk-niveau aan een groeiend bewust zijn voor dierenwelzijn en een evolutie binnen dierethiek.
De verschillende modules benadrukken het belang van kennis van cognitie en van relatie-dynamiek, en leren je te laten kijken vanuit het oogpunt van Animaliteit – vanuit het perspectief van een ander dier en daar ook in de praktijk vanuit te kunnen gaan. Je leert het belang en de betekenis van de eigen emotionele, cognitieve en sociale capaciteiten van honden en andere dieren, deze te waarborgen, of te helpen herstellen indien beïnvloedt door vroegere ervaringen.

Het opleidingsprogramma bestaat standaard uit 6 dagen, verdeeld over 6 modules gedurende 6 maanden. De editie in Nederland is deels in Utrecht, een online sessie en deels op de bijzondere locatie “Het Groene Huis” op de Veluwe, waar de honden, paarden en mensen in een gedeelde Animaliteit-cultuur samenleven. Het waarborgen van hun kwaliteitservaringen staat tijdens de opleiding centraal, waardoor de toepassing in de praktijk van de studie, direct door de deelnemers beleefd wordt.

MODULES

Module 1 | Introductie  Verder leren kijken dan het menselijke referentie kader.
De wereld is vol kennis over honden, maar is er ook leeg van, in de zin dat de kennis die beschikbaar is niet bijdraagt aan het waarborgen van de eigen beleving van een hond. Wetenschappelijke kennis gaat steeds meer over trainen, over soort specifiek (of ras-specifiek) gedrag waardoor de eigenheid, van die specifieke hond, uit het oog verloren raakt. Een hond wordt zo makkelijk het object van bestaande kennis, in plaats van iemand die voor eigen kennis zorgt. Herkennen van deze kennisfilters is een eerste stap om te groeien naar leren aansluiten bij een hond. 

Module 2 | Antispeciesistische Ethologie Geschiedenis van gedragstudies – De impact van het Behaviorisme en de ontwikkeling van Cognitive Ethology. Hoe conditionering groei begrenst. Wat is ethologie wel en wat is het niet. Waarom verwarren we ethologie en behaviorisme vaak, wat zijn de theoretische en toepassingsmatige verschillen? Ethologie en subjectiviteit. De natuur van hond zijn. Voorbij het lezen van signalen en de soortspecifieke focus. 

Module 3 | Cognitie en leren en kwaliteitsbelevingen Groeien in eigen Animaliteit. De menselijke verwachtingen voorbij. Leren kan, vanuit het perspectief van de cognitie van dieren, niet binnen één moment, één oefening of één leeftijdscategorie worden gedefinieerd, maar is iets dat het hele leven van een hond bestrijkt, van de geboorte tot de dood. Cognitief leren wordt ook gekenmerkt door onmeetbaarheid, in de zin dat het niet kan worden gedefinieerd door het al dan niet behalen van resultaten, aangezien het functioneert als iets latents dat zich manifesteert wanneer dat nodig is.

Module 4 | Dialoog en sociale dynamiek Van gewoonte naar avontuur. Samenleven betekent samen zijn in een dynamisch web van relaties, maar ook van onderlinge emancipatie en de mogelijkheid tot privacy. Een hond in dialoog met de wereld, niet als gesocialiseerd object, maar iemand die meebouwt aan samenleven, dag na dag, ervaring na ervaring, avontuur na avontuur. Steeds vaker worden honden geprezen om wat ze voor de mens kunnen betekenen, na intense trainingstrajecten. Maar waar is de aandacht voor een hond als iemand met eigen ideeën? Met een eigen dialoog? Hoe kunnen we als mens groeien in een inclusievere wereld, als we de eigen dialoog van andere dieren niet (h)erkennen en nog steeds ondergeschikt maken aan menselijke gewoontes? 

Module 5 | Problemen begrijpen en situaties faciliteren Wanneer we te maken hebben met een hond ​die als problematisch wordt beschouwd, maken we hem, of haar, vaak schuldig aan het veroorzaken van het probleem. Maar de vragen die we onszelf kunnen stellen bij het zoeken naar een oplossing beginnen bij het begrijpen of dat probleem verband houdt met de hond of met de context. De diepgewortelde culturele oplossingsgerichtheid maakt dat we vaak niet meer leren over de situatie en uiteindelijk voorbij gaan aan wat de hond nodig heeft.

Module 6 | De maatschappij Groeien naar de toekomst – Tegenwoordig betekent ‘een hond zijn’ dat je menselijke overtuigingen en gewoonten aanleert die het leven eerder ingewikkelder dan gemakkelijker maken. Leren om als mens onze eigen animaliteit weer te herkennen en in het dagelijks leven weer aandacht te hebben voor aandacht, maakt dat de samenleving kan groeien naar een nieuw begrip – vanuit het perspectief van een dier tot een meer inclusievere en rijkere maatschappij als het gaat om honden en andere dieren.

W

Waar de opleiding je brengt

Vanuit kennis en praktische toepassing ontwikkel je inzichten die duidelijk maken hoe je via het erkennen van de subjectiviteit van ervaren, ervarend leren, en het waarborgen van cognitieve capaciteiten van een hond, diepgang en betekenis kan geven aan de relatie. Hoe de relatie-dynamiek ontstaat. En hoe je handvatten kunt ontwikkelen voor een interactie die rekening houdt met de fysieke, emotionele en mentale belevingswereld van honden. Trainen/opvoeden/elke vorm van gewenst gedrag maakt plaats voor samen-leven, vanuit een gedachtengoed dat ruimte brengt en bewaakt voor eigen expressie, eigen groei, het ontdekken van een belevingswereld, zonder vooruitgedacht plaatje.

Je leert hoe je door het waarborgen van een hond als subject – eigenaar van een eigen wereld en belevingen – en door het begrijpen van de cognitieve capaciteiten van een hond, en zijn/haar socio-cognitieve behoeften, diepgang en betekenis kan geven aan de relatie en hoe je welzijn verder kunt faciliteren en garanderen. Je leert hoe de relatie-dynamiek zich ontwikkelt, en wat je daar zelf in kunt betekenen en hoe je binnen je eigen interactie rekening kunt houden met gelijkwaardigheid. Een reis van intrigerende kennis en inspirerende praktijk, van anders kijken naar ons samenleven met andere dieren en naar de wereld van honden met hun eigen perceptie, hun eigen belevingen, emoties en cognitie. Daarnaast zul je leren wat het belang is van de studies op het gebied van “dier-mens relaties” en de behoefte aan een kritisch perspectief om daadwerkelijk te kunnen groeien in kennis, als menselijk dier.

Een ‘must’ voor iedereen die zich wil verdiepen in een veranderende, moderne en ethische benadering van samenleven met andere dieren en die zich wil ontwikkelen in de eigen relatie met andere dieren.

KKalender en locatie

Tijdens de studie kunnen er eventueel ook een beperkt aantal mogelijkheden ontstaan om ervaringen op te doen met honden van deelnemers zelf. Deze ervaringingsmomenten worden tijdens de opleiding in overleg met de deelnemers ingepland en afgesproken, waarbij het waarborgen van de kwaliteitsbeleving van iedereen, honden en mensen, centraal staat. Dat betekent dat het in eerste instantie voor de hond interessant moet zijn en constructief om tijdens een opleidingsdag een ervaring mee te maken. Er worden nooit onbekende honden met elkaar in contact gebracht. Het is ook niet voor iedere situatie een toegevoegde waarde; de thuiservaringen van deelnemers zijn de basis om tijdens de opleidingsdagen te integreren in de lesstof, zodat de deelnemer steeds meer zicht krijgt op de eigen specifieke relaties en individuele behoeften van de hond(en) en andere dieren.

Het is niet noodzakelijk om op het moment van het volgen van de opleiding met andere dieren samen te leven. De opleiding gaat niet uit van ‘oefenen’ maar van leren beleven, voor elk facet van het leven.

Dagen en tijden:

Ochtend: 10:00 – 13:00, Middag 13:30 – 16:30

Module 1: 4 mei, Nederland

Module 2: 31 mei, Nederland

Module 3: 1 juni, Nederland

Module 4: 29 juni, Nederland

Module 5: 27 juli, Online (deze dag kan ook op een ander moment ivm vakantieperiode deelnemers)

Module 6: 21 september, Nederland

S

Studiegeld, deelnemers, betalingstermijnen en taal

De studiebijdrage betreft 975 Euro. De bijdrage kan in 1x of in 5 maandelijkse termijnen worden voldaan. Het studiegeld is inclusief lesmateriaal. Koffie en thee zijn tijdens de opleidingsdagen de gehele dag beschikbaar en inbegrepen, de lunch is niet inbegrepen. Wie de introductie workshop Being a Dog van de Sparta Association heeft gevolgd krijgt 45 Euro korting.

Termijnbetalingen:
Uiterlijke datum eerste betaling: 10 april 2025
Bevestiging van deelname is pas definitief na ontvangst van de eerste betaling !

De opleiding is gebaseerd op Nederlands als voertaal, Dr. Francesco De Giorgio zal een aantal bijdragen leveren in goed te volgen Engels. Waar nodig zullen de Engelse onderdelen een Nederlandse toelichting krijgen.

V

Voor meer informatie / inschrijven:

Je kunt online het registratieformulier invullen. Nadat het formulier is ontvangen, zal er een telefonische afspraak voor een intake worden gemaakt (indien deze niet al eerder heeft plaatsgevonden). De bevestiging van de inschrijving zal plaatsvinden na de intake. Een intakegesprek is vrijblijvend, we informeren je graag.

De inschrijvingstermijn sluit drie weken voor start van de opleiding (10 april 2025). Het minimum aantal deelnemers is 5, het maximum aantal deelnemers voor deze editie is 9 personen, om elke deelnemer de ruimte te garanderen om in de eigen ontwikkeling gevolgd te worden.

Ben je geïnteresseerd in dit opleidingstraject en wil je meer weten? Vraag dan een (vrijblijvend) intake-gesprek aan via onderstaande link, of stuur direct een inschrijfverzoek, via het onderstaande registratieformulier.

Contact Us

Questions, information, logistics

Write us here